Ontstaansgeschiedenis

In 2014 hebben wij, geëngageerde bewoners uit het gebied Charlois, de CultuurWerkplaats Tarwewijk (CWT) in het leven geroepen. De samenstelling van onze groep initiatiefnemers is divers: vrouwen (veelal moeders) met een niet-Nederlandse achtergrond, mannen en vrouwen geïnteresseerd in taal, literatuur en de geschiedenis van de wijk en sociaal-cultureel ondernemers. Wat ons bindt is onze betrokkenheid met het gebied en de wens in een gezonde, veilige en inspirerende omgeving te wonen en/of te werken met ontwikkelingsmogelijkheden voor iedereen.

Beginperiode
De eerste twee en een half jaar van ons bestaan waren wij gevestigd in een appartement op de begane grond aan de Mijnsherenlaan. Daar beschikten wij over circa 60 m2 plus een bescheiden achtertuin. Gedurende deze opbouwfase hebben wij, de initiatiefnemers, elkaar beter leren kennen. Onze gezamenlijke doelen zijn duidelijker geworden en ook de wijze waarop wij deze willen realiseren. Naast het opzetten van diverse sociale en culturele projecten voor jong en oud hebben wij die periode benut om bekendheid te geven aan ons initiatief bij bewoners en andere partijen. Wij zijn samenwerking aangegaan met spelers in het veld en hebben onze organisatie versterkt. Zo hebben we een stichting opgericht met een stevig bestuur dat ruime werkervaring heeft in het gebied. Drie van onze bestuursleden hebben jarenlang als projectleiders voor de Gemeente gewerkt aan de grootschalige wijkaanpak eind jaren negentig, begin 2000.

Groei en verhuizing
Vanwege de toenemende belangstelling onder de Tarwewijkers voor onze plek zijn wij in 2016 op zoek gegaan naar een ruimere locatie in de buurt. Die hebben wij gevonden en in de herfst van 2016 zijn we verhuisd naar het voormalige schoolgebouw aan de Cillershoekstraat 1. Hier beschikken wij nu over 300 m2 binnenruimte en driekwart hectare tuin. In 2017 hebben wij veel tijd geïnvesteerd in de verbouwing van de binnenruimte en deze geschikt gemaakt voor onze doelstellingen en het daarmee samenhangende programma van activiteiten. Wij creëerden een kantoor met twee werkplekken (dit is het buurtloket), een houtwerkplaats, een naaiatelier, een activiteitenruimte, een huiskamer en een keuken, plus een kantoor en een atelier die wij verhuren. De totaal verwaarloosde tuin hebben wij opgeknapt en tot een groene recreatieplek voor wijkbewoners gemaakt. Ook hebben we een aantal voorzieningen in de tuin aangebracht: zitgelegenheden, moestuinen, een kleine fruitboomgaard, een buitenkeuken en een huttendorp/speelplek wat wij samen met de kinderen getimmerd hebben. In het voorjaar 2018 leggen wij een jeu-de-boule baan aan en wordt de tuin ook nog beeldentuin. Voor een periode van twee jaar worden hier drie Rotterdamse beelden (afkomstig van de Coolsingel) geplaatst. Verder gaan wij in 2018 ons gebouw transformeren tot een spraakmakend icoon in de Tarwewijk.