Ontstaansgeschiedenis

De CultuurWerkplaats Tarwewijk werd in 2014 door geëngageerde bewoners uit het gebied Charlois in Rotterdam opgezet. Wij, de initiatiefnemers, vormen een gemêleerd gezelschap:

  • Sociaal actieve vrouwen, veelal moeders met een migratieachtergrond.
  • Schrijvers geïnteresseerd in taal, literatuur en in de geschiedenis van de wijk.
  • Sociaal-cultureel ondernemers.

Wat ons bindt is onze betrokkenheid met het gebied en de wens om te wonen en te werken in een vriendelijke, met aandacht verzorgde en inspirerende omgeving mét ontwikkelingsmogelijkheden voor iedereen. Wij willen ons inzetten voor een inclusieve samenleving waarin men elkaar respecteert, diversiteit een meerwaarde is en waar een vrije, creatieve geesteshouding als basis voor een gezond en gelukkig menszijn belangrijk wordt geacht.

We zijn kleinschalig begonnen met het huren van een appartement op de begane grond aan de Mijnsherenlaan. Daar beschikten wij over circa 60 m2 plus een bescheiden achtertuin. Gedurende deze opbouwfase hebben wij, de initiatiefnemers, elkaar beter leren kennen. Onze gezamenlijke doelen zijn duidelijk geworden en ook de wijze waarop wij die willen realiseren. Naast het opzetten van diverse sociale en culturele projecten voor jong en oud hebben wij die periode benut om onder bewoners en andere partijen bekendheid te geven aan ons initiatief. Wij zijn samenwerking aangegaan met spelers in het veld en hebben onze organisatie versterkt. Zo hebben we een stichting opgericht onder leiding van een stevig bestuur met ruime werkervaring in het gebied. Drie van onze bestuursleden hebben als projectleiders voor de Gemeente gewerkt aan de grootschalige wijkaanpak van eind jaren negentig, begin jaren nul.

Vanwege de toenemende belangstelling voor de CultuurWerkplaats zijn we najaar 2016 verhuisd naar het voormalige schoolgebouw aan de Cillershoekstraat 1. Hier beschikken wij over 300 m2 binnenruimte en driekwart hectare tuin. Met een uitgebreide verbouwing in 2017 hebben we het pand geschikt gemaakt voor onze doelstellingen en activiteiten. Zo creëerden we een kantoor met twee werkplekken (dit is het buurtloket), een houtwerkplaats, een naaiatelier, een ontmoetings~ annex activiteitenruimte en een keuken, plus een kantoor en een atelier die wij beiden verhuren.

De totaal verwaarloosde binnentuin hebben wij opgeknapt en getransformeerd tot een aantrekkelijke recreatieplek toegankelijk voor iedereen. We hebben een aantal voorzieningen in de tuin aangebracht zoals zitgelegenheden, moestuinen, een kleine fruitboomgaard, een buitenkeuken, een huttendorp en een jeu-de-boule baan. Ook staan er sinds voorjaar 2018 -voor een periode van drie jaar- drie bronzen beelden afkomstig van de Coolsingel in onze tuin: De Knoop van Shinkichi Tajiri, Monsieur Jacques van Oswald Wenckebach en The Husband of the Doll van Thom Puckey.