Wat betekent creativiteit eigenlijk? Iedereen geeft er zijn of haar eigen invulling aan. Voor ons betekent het ‘scheppingsvermogen’, dat wil zeggen, het vermogen om iets nieuws aan de wereld toe te voegen. Lees meer
Dat ‘iets nieuws’ kan zowel materieel als immaterieel zijn. Creativiteit kan gericht zijn op het denken, op het handelen of op het maken van een kunstzinnig product. Zo kan een persoon het vermogen hebben om nieuwe dingen te bedenken, iemand anders kan met situaties en medemensen op een nieuwe manier omgaan en weer iemand anders kan nieuwe ‘creaties’ maken.
Het creatieve denken vindt plaats in de rechter hersenhelft. De rechter hersenhelft is in staat om op basis van bestaande informatie en ervaringen nieuwe verbanden te leggen tussen verschillende onderdelen. De ontwikkeling van de rechter hersenhelft kan gestimuleerd en getraind worden. Het beste natuurlijk van kinds af aan -vandaar dat we zoveel waarde hechten aan kunstzinnige educatie voor kinderen en jongeren- maar uiteindelijk is het nooit te laat. Men moet er alleen wel de gelegenheid toe krijgen.
Ter ontwikkeling van de creatieve vermogens bieden we wekelijks een creatieve cursus aan. Deze cursussen worden gegeven door professionele kunstenaars, creatieve ondernemers of kunstdocenten. Voorbeelden van in het verleden aangeboden workshops zijn: mozaïeken maken, verbeelden van gevoelens met aquarelverf, met zelfbeschilderd papier sieraden maken, textielpatronen ontwerpen en stof bedrukken.
Voor 2019 hebben wij iets speciaals ontwikkeld; het project Cre-actief. Het is een project waarbij niet alleen het creatieve vermogen wordt ontwikkeld maar ook de actieve toepassing ervan in het dagelijks leven.
Het project kent vier fases die gemiddeld twaalf weken duren. De vier fases zijn:
Repareren, Transformeren, Leren, Ontwerpen.
De eerste fase, de reparatieworkshops, hebben in de lente 2019 plaats gevonden. Na de zomervakantie gaat het verder met workshops transformeren. Hier leer je om uit afvalmateriaal iets nieuws te maken.
Transformeren: (September t/m oktober 2019) Lees meer
Deze fase begint met lezingen van vier ondernemers die zich gespecialiseerd hebben in het maken van gebruiksvoorwerpen middels het hergebruik van (afval-) materiaal. De projectdeelnemers maken kennis met het werk van deze ondernemers en daarnaast ook met recycle-producten van andere ontwerpers/productontwikkelaars. Vervolgens gaan de deelnemers onder begeleiding van de ‘recycle-specialisten’ in vier workshopsessies zelf aan de slag om gebruikte materialen te transformeren tot een product met een nieuwe bestemming. Nadat eerst ieder voor zich aan de slag gaat werkt men vervolgens gezamenlijk aan een of meerdere producten.
Met de in de eerste twee fases opgedane ervaringen en met de laatste fase –het ontwerpen en realiseren van een nieuw product- voor ogen zal duidelijk worden welke technieken en materialen kansrijk zijn en in aanmerking komen voor nader onderzoek. Hierbij leggen we de deelnemers geen beperkingen op. Hun nieuwe producten kunnen heel verschillend van aard zijn. Het kan bijvoorbeeld een interieurvoorwerp, een elektronisch en/of een natuurlijk product betreffen. Vandaar dat ook de workshops zeer uiteenlopend zijn en variëren van edelsmeden tot glas-in-lood maken, tot stofferen, programmeren, planten kweken, koken. Alles is mogelijk want iets-mogelijk-maken is ook de kunst. Deelnemers en projectleider besluiten samen welke workshops er vervolgens komen zodat men zich gericht in bepaalde technieken kan verdiepen. Het is de bedoeling dat men aan alle workshops deelneemt, ook die niet direct het eigen product en de bijbehorende techniek betreffen.
In deze fase gaat het erom dat de deelnemers een nieuw product realiseren en dus helemaal vanuit het niets iets scheppen. De deelnemers werken individueel aan een eigen product of in kleine groepen aan een gezamenlijk ‘idee’. Als het goed is hebben de deelnemers inmiddels voldoende kennis en vaardigheden opgedaan om hun eigen ontwerp te realiseren. Vanzelfsprekend ondersteunt de projectleider hun hierbij en indien nodig roept men de hulp van een specialist in.