Literaire en historische projecten

Een van de eerste culturele projecten die de CultuurWerkplaats Tarwewijk heeft geïnitieerd was het verzamelen en presenteren van materiaal waarmee de ontstaansgeschiedenis van de Tarwewijk in beeld werd gebracht. De projectleiders waren schrijver Robert Tau en voormalig gemeenteambtenaar Willem Leussink. Het project vond in 2014 plaats met als resultaat een expositie tijdens South Explorer (oktober 2014), het groeidocument Kennisbank Tarwewijk en een film over de Tarwewijk.

Dit project vormde tevens het startschot voor onze schrijversclub met de naam Literaire Oogst Tarwewijk. Deze club bestaat uit bewoners die op amateurniveau schrijven, filmen, filosoferen en zich met de geschiedenis van de wijk bezighouden. Aangestuurd door kunstenaar Marco Douma en schrijver Robert Tau kwamen zij tot 2018 regelmatig bij elkaar om elkaars teksten te bespreken en onderwerpen aangaande de Tarwewijk uit te werken.

In die tijd hebben zij/wij onder de titel Literaire Oogst negen publicaties samengesteld en uitgebracht waarin telkens een ander Tarwewijk-onderwerp wordt belicht zoals de metro, de haven, Zuidplein, moordverhalen en dichter/schrijver Cor Vaandrager. Middels proza, poëzie en beeldmateriaal worden deze onderwerpen op een aansprekende en toegankelijke wijze behandeld. Hier zijn alle publicaties te downloaden en hier te bestellen als printversie.

De publicaties werden tijdens talkshows bij ons in het pand en soms ook elders in de stad (onder andere in boekhandel Donner) feestelijk aan het publiek gepresenteerd.

Naast het realiseren van publicaties en talkshows heeft onze schrijversclub regelmatig deelgenomen aan culturele evenementen die door of met anderen werden georganiseerd zoals het Van Swietenhof Festival, de Rotterdamse Havendagen, de kunstmanifestatie Charlois Speciaal en South Explorer.

In 2018 hebben wij het project Ontdek de wijk ontwikkelt en in 2019 uitgevoerd. Tijdens wandelingen door de wijk heeft Robert Tau sculpturen, monumenten en bijzondere architectuur in de Tarwewijk belicht en verhalen verteld over bekende personen die in de wijk gewoond hebben. De historische kennis heeft hij aangevuld met door hem voorgedragen anekdotes, liederen en gedichten. Marco Douma heeft de wandelingen opgenomen en verwerkt tot vier podcasts.

Voor kinderen en jongeren uit de Tarwewijk hebben we van de wijkwandelingen een aparte versie gemaakt.

Wil je mee doen met een wijkwandeling, je laten verrassen door de brede kennis van onze bevlogen gids en je laten betoveren door de persoonlijke aanvullingen en de wijze waarop hij alles weet te vertellen? Neem dan contact op met Marco.